matrix / aktuelt /
Nyhet

Stort engasjement på Symposium for offentlig tjenesteinnovasjon

Publisert:
December 12, 2024
Siste endret:
December 13, 2024 0:22
Stort engasjement og interesse for offentlig tjenesteinnovasjon. Her under foredraget til keynote speaker Christian Bason. Foto: Ine Eriksen, UiO.

Denne uken inviterte Kjetil Taskén til et symposium om forskningsbasert offentlig innovasjon i helsetjenesten med både internasjonale og nasjonale foredragsholdere. Bakgrunnen for arrangementet var at Taskén i 2023 ble tildelt UiOs innovasjonspris for sitt instrumentelle arbeid med å bygge opp presisjonsmedisin innen kreft i Norge. Prispengene skal ifølge statuttene «i sin helhet brukes til tiltak som kan bidra til å styrke miljøets bidrag til innovasjon».

Den 9. desember gikk derfor symposiet om offentlig tjenesteinnovasjon av stabelen i lokalene til det ærverdige Norske Videnskaps-Akademi i regi av UiO og MATRIX. Det overordnede temaet for seminaret var hva som kjennetegner offentlig tjenesteinnovasjon, hvordan man kan sette i gang endringsprosesser og hva som er spesifikt for innovasjon i helsetjenestene og helsevesenet. Arrangementet var fulltegnet og ble også åpnet for digital deltagelse via streaming. Programmet inkluderte spennende foredrag, eksempler fra vellykkede innovasjonsprosjekter og refleksjoner fra sentrale aktører for vår felles helsetjeneste. Nesten 90 fremmøtte deltagere fra hele landet hadde en inspirerende dag med nydelige rammer i et førjulspyntet Akademi. Symposiet ble avrundet med en 3-rettersmiddag.

«Offentlig tjenesteinnovasjon er vanskelig. Det oppfattes ikke alltid som innovasjon, det passer ikke så lett inn i finansieringsmekanismer, og det skal skje inne i organisasjoner som drifter. Slik innovasjon trenger testarenaer for pilotering, fokus og forankring fra ledelse og ressurssetting om vi skal få til de endringene samfunnet trenger, f.eks. innen helsetjenesten. Jeg tenkte derfor at det var passende med et slikt symposium for å få fokus på dette området og hva flaskehalsene er. Jeg lærte masse i løpet av dagen, og det håper jeg andre gjorde også. Stor takk til foredragsholdere, paneldeltagere og alle for å bidra til gode diskusjoner!» Kjetil Taskén, leder av Institutt for kreftforskning, OUS og professor, UiO

Keynote speaker Christian Bason, grunnlegger av det offentlige foretaket Transition Collective i København, Danmark, holdt et inspirerende innlegg om «Transition Design for Societal Innovation». Han er ekspert blant annet innen områdene innovasjon, design, ekspansiv tenkning, «missions», redesign av organisasjoner, ledelse og bærekraftige overganger. I sitt foredrag adresserte han blant annet overgangsdesign, ekspansiv tenkning og hvordan vi må tenke nytt slik at innovasjon er i tråd med en bærekraftig fremtid. Han tok også opp betydningen av «missions» innen overgangsdesign og hvorfor det er så viktig å etablere samarbeidsstrategier for overgangsfaser. Bason understreket at for å bruke «missions» til å drive langsiktige overganger/endringer, må vi tenke nytt rundt hva innovasjon er, hvordan den styres, hvordan innovasjon påvirker fremtidig læring og hvordan den administreres. Bason rundet av med noen tanker rundt hvorfor det nå er på tide å tenke nytt rundt offentlige institusjoner og ledelse.

Kaja Misvær Kistorp fra Designit og Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO), holdt et interessant innlegg om designdrevet innovasjon med fokus på offentlig sektor. Hun poengterte at tjenestedesign handler om å utvikle, planlegge og organisere gode opplevelser inspirert av menneskers behov, og hun viste eksempler fra prosjekter med fokus på brystkreft, frafall i den videregående skolen og fra kriminalomsorgen. Magnus Gulbrandsen fra Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved UiO hadde fokus på både utfordringer og muligheter innen helseinnovasjon. Foredraget hans tok opp spesielle kjennetegn ved helseinnovasjon, og han delte bl.a. sine erfaringer rundt hvordan forsknings- og utviklingsarbeid kan lede til innovasjon samt hvorfor det er på tide å tenke nytt om helseinnovasjon.

Gjennom dagen fikk deltagerne også høre om konkrete innovasjonsprosjekter. Håvard Dalen fra St.Olavs Hospital / NTNU ga en meget interessant presentasjon om hvordan bruk av kunstig intelligens har forbedret hjertediagnostisk bildebehandling ved bruk av ultralyd. Olav Haugå fra Deepinsight og Henrik Hofgaard presenterte et pågående pilotprosjekt som ser på intelligent ressursplanlegging og hvordan dette tas i bruk for bedre utnyttelse av operasjonskapasiteten ved Lovisenberg diakonale sykehus. Anton Åhrén fra Sykehuset Innlandet holdt et meget spennende innlegg om hvordan systematisk bruk av pasientrapporterte data nå tas i bruk innen psykisk helsevern gjennom løsningen DelMedMeg. Visjonen er at man slik kan skape pasientens helsetjeneste, ved å gi terapeuter og tjenesten en plattform for å bruke pasientrapporterte data til å forbedre behandling. Øystein Haaland fra Haukeland universitetssykehus og Universitetet i Bergen presenterte FairChoices, et digitalt verktøy for prioriteringer i spesialisthelsetjenesten. Elin Hallan Naderi fra OUS fokuserte på hvordan virkelighetsdata (Real World Evidence, RWE) kan forbedre kreftbehandlingen og trakk frem pilotstudien DigiONE der OUS CCC er ett av seks store kreftsentre i Europa som nå etablerer et føderert digitalt forskningsnettverk. Dette gjør det mulig å hente standardiserte og aggregerte data fra elektroniske pasientsystemer og sammenligne disse med tilsvarende pasientpopulasjoner i andre europeiske land.

Kjetil Taskén, Oslo universitetssykehus, fikk i 2023 UiOs innovasjonspris for sitt instrumentelle arbeid med å bygge opp presisjonsmedisin innen kreft i Norge, og i løpet av symposiet beskrev han hvordan det ble lagt til rette for endringer og hva som preget denne prosessen. Siden 2019 har det blitt bygget et eget økosystem innen presisjonsonkologi i Norge, og i sentrum for denne satsningen står den nasjonale infrastrukturen for presisjonsdiagnostikk, InPreD, som ledes av Hege Russnes, professor og patolog ved Oslo universitetssykehus (OUS). Russnes ga en meget god oversikt over hva InPreD er og hvilke prosesser og løsninger som har blitt gjennomført/etablert for å kunne implementere nye molekylære diagnostiske metoder i klinisk praksis. Sammen med den nasjonale presisjonsmedisinstudien IMPRESS-Norway ledet av Åslaug Helland, har disse satsningene resultert i at mer enn 2300 kreftpasienter som ikke lenger har nytte av standard behandling, har blitt henvist til og fått molekylær utredning av sine kreftsvulster og mer enn 430 pasienter har fått tilbud om utprøvende behandling siden oppstarten av InPreD og IMPRESS-Norway i april 2021.

I løpet av symposiet ble hver sesjon rundet av med refleksjoner og diskusjoner fra tilsammen fire refleksjonspanel. Det første refleksjonspanelet bestående av Monica Larsen (LMI), Torunn Berge (HSØ) og Jens Halvard Grønlien (Inven2) og moderert av Kjetil Taskén, delte sine tanker rundt bruken av ulike testarenaer som «Living Labs» og «Testbeds» for pilotering av tjenesteinnovasjon. Det andre refleksjonspanelet ble moderert av Sigbjørn Smeland, leder av Kreftklinikken, OUS. Panelet bestod av Bjørn Atle Bjørnebeth (Sykehusdirektør, OUS), Lena Forgaard (Helse Vest), Lena Nymo Helli (Norway Health Tech) og Kaja Misvær Kistorp (Designit og AHO), og de delte sine tanker rundt generelle behov for ulike innovasjoner som optimaliserer pasientflyt og ressursbruk, og hvordan kunstig intelligens vil påvirke ulike deler av spesialisthelsetjenesten i fremtiden. I det tredje refleksjonspanelet var temaet hvordan man best kan legge til rette for endringer og prosessene som fører til innovasjon. Panelet ble moderert av Bettina Ryll (Stockholm School of Economics), og paneldeltagerne inkluderte Nils Olav Refsdal (Helse- og Omsorgsdepartementet), Ingrid Stenstadvold Ross (Kreftforeningen), Christian Bason (Transition Collective) og Kjetil Taskén. De delte blant annet sine tanker rundt hvordan offentlig tjenesteinnovasjon er avhengig av evne og vilje til å skape systemendringer og i hvilken grad dette skiller seg fra andre typer innovasjon samt rundt skalering på tvers av sykehus, på tvers av regioner og på tvers av landegrenser. Det siste panelet ble moderert av Live Fagereng (OUS) og bestod av Ketil Widerberg (Oslo Cancer Cluster), Magnus Gulbrandsen (UiO), Anton Åhrén (Sykehuset Innlandet) og Anne Kjersti Fahlvik (NFR). Temaet for dette panelet var blant annet behov for ulike innovasjoner som optimaliserer sekundær-bruk av data samt tanker rundt bruk av sanntidsdata.

Diskusjonene gikk livlig også under lunsj, middag og i alle pauser, og symposiet fungerte også godt til nettverksbygging. Tusen takk til Kjetil Taskén for et spennende program og flotte rammer rundt arrangementet.

Opptak fra symposiet er tilgjengelig her.

Elisa Bjørgo, adm. leder MATRIX

De fleste bildene i bildegalleriet under er tatt av fotograf Ine Eriksen, UiO. De øvrige bildene er tatt av MATRIX.

Stort engasjement og interesse for offentlig tjenesteinnovasjon. Her under foredraget til keynote speaker Christian Bason. Foto: Ine Eriksen, UiO.

Learn more >

Bildegalleri

No items found.