Norges Forskningsråd (NFR) har nylig delt ut 100 millioner kroner til kommersialisering av til sammen 20 nye forskningsprosjekter. Til sammen 95 søknader kom inn til denne utlysningen, og halvparten av disse var innen helserelatert forskning. Vi gratulerer Kyrre Eeg Emblem og Atle Bjørnerud fra Klinikk for radiologi og nukleærmedisin, OUS og sentrale i MATRIX WP1, med en tildeling på 5 millioner kroner over to år til prosjektet CHRONOS. Disse verifiseringsmidlene tildeles innovasjonsprosjekter tidlig i kommersialiseringsløp for å gjøre teknologier og produkter mer markedsklare.
I prosjektet CHRONOS brukes kunstig intelligens til å avdekke skjult informasjon i diagnostiske bilder, og målet er at denne metoden skal føre til raskere og mer presis diagnose av sykdommer i hjernen. Emblem, Bjørnerud og deres forskningsteam har utviklet en ny analysemetode for å kvantifisere hjernedeformasjoner som skyldes sykdommer i sentralnervesystemet fra konvensjonelle MR-bilder. Prosessen med sykdomsvekst kan innebære endringer i vevsmikromiljøet måneder eller år før det blir visuelt tydelig for en ekspert på MR. Helt sentralt i CHRONOS står derfor et automatisk beslutningsstøttesystem designet for tidlig oppdagelse av strukturelle sykdomsendringer, progresjon eller behandlingsrespons for enhver fokal lesjon i hjernen. Denne teknologien har som mål å forbedre pasientens prognose, forbedre legers diagnostiske nøyaktighet samt optimalisere ressursutnyttelsen på sykehuset.
Det er essensielt at ny kunnskap fra forskning også blir tatt i bruk av samfunnet i form av nye produkter og løsninger. Derfor er en slik verifiseringsbevilgning fra NFR så viktig for CHRONOS da den muliggjør videre utvikling av innovasjonen mot kommersialisering. Dette inkluderer blant annet verifisering av metodens kliniske verdi som prognostisk verktøy for tidlig oppdagelse av hjernesykdom, tilrettelegging av verktøyet for regulatorisk godkjenning, validering av teknologien som en del av arbeidsflyten i sykehuset samt gjøre CHRONOS til en attraktiv investeringsmulighet.
Bruk av CHRONOS-teknologien for relaterte indikasjoner er også støttet i form av innovasjonsstipender fra Kreftforeningen og fra det europeiske forskningsrådet (ERC). Disse tildelingene er ikke overlappende, men gir forskningsteamet mulighet til å gjøre en bred og grundig validering av teknologien de har utviklet.
Kyrre Eeg Emblem, PI for CHRONOS-prosjektet, leder av Avdeling for fysikk og bildeanalyse ved OUS og co-leder av MATRIX arbeidspakke 1b er svært glad for denne bevilgningen og sier: «Slike innovasjonsmidler er spesielt verdifulle fordi de muliggjør et kommersielt utviklingsløp som det ellers er veldig vanskelig å få tradisjonelle forskningsmidler til. Dette gir oss helt nye muligheter til å få forskningen vår ut i miljøet og potensielt i klinisk bruk».
“Vi har fulgt utviklingen av dette spennende prosjektet i MATRIX WP1 og er glade for at det nå beveger seg mot klinisk anvendelse. Gratulerer til Kyrre Eeg Emblem, Atle Bjørnerud og medarbeidere,” sier Kjetil Taskén, leder av MATRIX WP1 og leder av Institutt for kreftforskning, OUS.
Mer informasjon om årets tildeling av verifiseringsmidler fra NFR er tilgjengelig her:
Bevilger nye millioner til kommersialisering av forskning - åtte helseprosjekter får støtte
Inven2 sikrer støtte til tre innovasjonsprosjekter – Inven2