Helse Sør-Øst tildelte nylig 149 millioner kroner i regionale, konkurranseutsatte forskningsmidler for 2025 til i alt 86 nye forskningsprosjekter. Vi gratulerer Kjetil Taskén med en tildeling på 9 millioner kroner over 3 år til forskningsprosjektet «Targeting Tumor Immune Evasion Mechanisms - Precision Immune-OncologyTesting-Platform (INTERCEPT)». Vi gratulerer også Jon Amund Kyte med en tildeling på 4 millioner kroner over 3 år til prosjektet «Dual-function immunostimulatory antibody drug conjugates for targetedcancer therapy».
Utlysning av forskningsmidlene ble annonsert i juni 2024 med søknadsfrist i september, og i alt 465 søknader ble evaluert. Prosjektsøknadene ble vurdert av komitéer med høyt kvalifiserte, habile medlemmer rekruttert fra internasjonale og nasjonale forskningsmiljøer, og blant vurderingskriteriene var vitenskapelig kvalitet og forventet nytteverdi for pasientbehandling.
Plattform for presisjonsimmunonkologisk testing (INTERCEPT)
Aktivering av mekanismer som gjør at kreftceller går under radaren til kroppens eget immunsystem, er avgjørende for kreftutvikling. En lovende strategi innen kreftbehandling er derfor målrettet å angripe akkurat disse mekanismene som gjør det mulig for kreftcellene å unnslippe immunsystemet.
INTERCEPT-prosjektet som ledes av Kjetil Taskén og som nå tildeles 9 millioner kroner over 3 år, vil undersøke flere områder innen immunterapi mot kreft der man i dag ikke har nok kunnskap. Dette inkluderer blant annet å forstå rollen til ulike tumorimmun-unnvikelsesmekanismer samt forstå samspillet mellom disse. Prosjektet vil også utvikle diagnostiske metoder som kan gjøre det mulig å identifisere hvilke pasienter som vil respondere på behandling med immunsjekkpunkthemmere og immunterapier rettet mot andre unnvikelsesmekanismer.
Taskén og forskningsgruppen hans tar nå sikte på å sette opp en testplattform som tar høyde for bredden av eksisterende tumorimmun-unnvikelsesmekanismer. Plattformen vil bli brukt til å utforske nærmere hvordan man i fremtiden kan utvikle dette videre mot en skreddersydd immunonkologisk diagnostisk tilnærming for å blokkere de spesifikke unnvikelsesmekanismene som er aktivert i hver enkelt pasient.
«Jeg er veldig glad for finansiering fra HSØ til dette prosjektet hvor vi skal utvikle metoder for å teste hvilke mekanismer som aktiveres for å unnslippe immunsystemet i ulike pasienter og finne ut hvilke typer immunterapi de responderer på», sier prosjektleder Kjetil Taskén, leder for Institutt for kreftforskning, OUS.
Målrettet kreftbehandling med immunstimulerende antistoff-legemiddelkonjugater med dobbel funksjon
Prosjektet som ledes av Jon Amund Kyte og tildeles i overkant av 4 millioner kroner over tre år, fokuserer på bruk av antistoff-legemiddelkonjugater (ADCer) for målrettet kreftbehandling. ADC er en ny type kreftbehandling der man kombinerer spesifisiteten til monoklonale antistoffer med den kraftige cytotoksisiteten til cellegift. ADC-teknologien, altså en målrettet cellegift, har vist seg å være svært effektiv i behandling av flere kreftformer. Antistoffet gjenkjenner og binder til spesifikke proteiner på kreftcellenes overflater og frakter dermed cellegiften direkte til kreftcellene. ADC-komplekset tas deretter opp av kreftcellene der cellegiften frigjøres og fungerer som en molekylær Trojansk hest. Denne presise leveringenav cellegiften er både effektiv og reduserer bivirkninger og skader på friskeceller.
Kyte og forskningsteamet hans ønsker nå å utvikleneste-generasjons ADC, rettet mot nye angrepspunkter, for å oppnå effekt mot krefttilfeller som er resistente mot dagens behandling. Prosjektet bygger videre på ny viten fra studier av de mest effektive ADCer og vil teste ut nye designprinsipper for bedret målstyring av cellegift og stimulering av immunresponser.
«Jeg er svært glad for denne tildelingen fra HSØ. De siste årene har vist at antistoff-legemiddelkonjugater har et stort klinisk potensiale. Prosjektet vårt er rettet mot pasienter med dårlig prognose og liten effekt av dagens behandling, hvor vi håper at nye antistoff-legemiddelkonjugater kan gjøre en viktig forskjell», sier prosjektleder Jon Amund Kyte, forskningsgruppeleder og leder for Seksjon for utprøvende kreftbehandling.