matrix / aktuelt /
Nyhet

Novartis er første legemiddelselskap inn i MATRIX-RARE

Publisert:
November 24, 2024
Siste endret:
November 23, 2024 18:41
Nasjonal PI i MATRIX-RARE er Åslaug Helland. Foto: Per Marius Didriksen, OUS.

MATRIX-RARE (Precision medicine in hard-to-treat cancers - Repurposing drugs in earlier lines of treatment) er en ny forsker-initiert klinisk studie der presisjonsmedisin i tidligere behandlingslinjer vil bli tilbudt pasienter med sjeldne kreftformer som vanskelig lar seg behandle. For at denne typen presisjonsmedisin-studier skal lykkes, er man helt avhengig av tilgang til mange forskjellige målrettede legemidler, og MATRIX-RARE er derfor i dialog med flere selskaper. Det er nå en stor glede å kunne annonsere at Novartis offisielt er inne i MATRIX-RARE som første legemiddelselskap. Novartis går inn i studien med to legemidler.

Flere av kreftformene som er vanskelige å behandle, er sjeldne kreftformer, og svært få kliniske studier er tilgjengelig for disse pasientene per i dag. Data fra den nasjonale studien IMPRESS-Norway viser imidlertid at omtrent halvparten av pasientene med avansert kreft som gjennomgår molekylær screening, har sjeldne kreftformer. Blant disse pasientene har det vist seg at rundt 23% har genetiske endringer som matcher målrettede medikamenter godkjent for andre indikasjoner, og at 42% av disse pasientene har nytte av behandling som matcher den molekylære biomarkøren i deres svulster.

Kreftceller er mer mottakelige for behandling i tidligere behandlingslinjer, og det er derfor sannsynlig at pasienter vil ha større nytte om målrettet behandling blir forsøkt tidligere i sykdomsforløpet. Dette vil nå bli undersøkt nærmere i MATRIX-RARE.

Novartis har nå inngått en avtale med MATRIX-RARE og vil gjennom dette partnerskapet tilby legemidlene dabrafenib (Tafinlar og Finlee) og trametinib (Mekinist og Spexotras). Avtalen gir et nytt behandlingstilbud til totalt 72 pasienter. Dabrafenib er en såkalt BRAF-hemmer, og trametinib er en hemmer av MEK-proteinet. Disse legemidlene er godkjent for melanom (føflekkreft), lungekreft med spredning, og visse typer hjernekreft, med en bestemt mutasjon i BRAF-genet. I MATRIX-RARE vil legemidlene bli benyttet utenfor indikasjon hos pasienter med sjeldne og aggressive kreftformer der BRAFV600 mutasjoner er funnet gjennom molekylær screening av svulsten. Legemidlene har vist bedre og mer langvarige effekter i kombinasjon hos pasienter med BRAFV600 mutasjon.

«Vi er svært glade for avtalen med Novartis. Dette vil gi noen pasienter med sjeldne og aggressive kreftformer muligheten til å få målrettet, utprøvende behandling tidligere i behandlingsløpet. Legemidlene vil i studien blir brukt utenfor indikasjon og slik vil man kunne undersøke effekten og samle data innen presisjonsmedisin for andre krefttyper enn de legemidlene er godkjente for i dag», sier Åslaug Helland som er senterleder i MATRIX og også nasjonal PI for MATRIX-RARE.

MATRIX-RARE fokuserer på undergrupper av pasienter med sjeldne og aggressive kreftformer og der man fra IMPRESS-Norway har sett at pasientene kan ha nytte av presisjonsonkologi. Eksempler på sjeldne krefttyper i studien er kreft i skjoldbruskkjertelen, spyttkjertelen, gallegangen, tynntarm og hjernen.

Det finnes i dag en rekke målrettede kreftlegemidler som er rettet mot spesifikke molekylære endringer i kreftcellene. MATRIX-RARE protokollen er tilpasningsdyktig, noe som muliggjør kontinuerlig inkludering av nye selskaper og legemidler etter hvert som studien utvikler seg. Engasjement og bidrag fra private selskaper er helt avgjørende for å lykkes med studien. I tillegg vil forskningsprosjektet MATRIX-RARE fremover også fokusere på biomarkører da flere robuste prediktive biomarkører er essensielt for å kunne utvikle presisjonsmedisin innen kreft videre.

«Det offentlig-private samarbeidet i IMPRESS-Norway har vist at det er en kultur for innovative partnerskap mellom helsesektoren og legemiddelindustrien. Novartis er stolte av å være det første legemiddelselskapet som nå har inngått en avtale om å bidra med presisjonsmedisiner til MATRIX-RARE. Snart kan noen pasienter med aggressive kreftformer komme i gang med spesialtilpasset behandling tidligere i sykdomsforløpet. Ved å inkludere nye medikamenter med en annen administrasjonsform vil også pasienter som mangler svelgefunksjon, eller på annet vis ikke kan ta tabletter, få muligheten til å benytte seg av målrettede terapier» sier Tarje Bergdahl, medisinsk direktør i Novartis Norge.

Nasjonal PI i MATRIX-RARE er Åslaug Helland. Foto: Per Marius Didriksen, OUS.

Learn more >

Bildegalleri

No items found.