matrix / aktuelt /
Nyhet

16 millioner til to nye forskningsprosjekter i MATRIX

Publisert:
November 11, 2024
Siste endret:
November 11, 2024 18:24
gir i 2024 210 millioner kroner til 27 nye forskningsprosjekter. To av disse er tilknyttet MATRIX.

Kreftforeningen tildelte nylig 210 millioner kroner til nye forskningsprosjekter. Pengene er samlet inn og gitt av det norske folk, og denne generøsiteten muliggjør nå oppstart av 27 nye kreftforskningsprosjekter. Kreftforeningen mottok hele141 søknader til denne utlysningen.

MATRIX er takknemlig for tildelinger til to nye prosjekter. Vi gratulerer Åslaug Helland med finansiering til MATRIX-RARE, en klinisk studie for persontilpasset behandling av pasienter med sjeldne kreftformer. Vi gratulerer også Kjetil Taskén med tildeling til et prosjekt som fokuserer på regulatoriske T celler og som vil se nærmere på hvordan man ved å blokkere disse, kan gjenopprette kroppens eget immunforsvar mot kreft.

 

MATRIX-RARE – kliniskstudie og nytt forskningsprosjekt

MATRIX-RARE, «Drug repurposing in “hard-to-treat” cancers», er en ny klinisk studie ledet av Åslaug Helland der presisjonsmedisin i tidligere behandlingslinjer vil bli tilbudt pasienter med sjeldne kreftformer som vanskelig lar seg behandle. Studien som nå tildeles 8 millioner kroner over3 år, åpner etter planen for inklusjon tidlig i 2025. Alle de femten partnersykehusene i MATRIX deltar i denne studien.

Den nasjonale studien IMPRESS-Norway har siden oppstarten i 2021 inkludert over 2400 kreftpasienter med avansert kreftsykdom for molekylær screening, og man ser at omtrent halvparten av alle pasientene i IMPRESS-Norway har sjeldne kreftformer. Flere av kreftformene som er vanskelige å behandle, er sjeldne kreftformer, og svært få kliniske studier er tilgjengelig for disse pasientene per i dag. Fra IMPRESS-Norway vet vi imidlertid at en større andel av disse svulstene (ca.23%) har genetiske endringer som matchermålrettede medikamenter godkjent for andre indikasjoner, og at 42% av dissepasientene har nytte av behandling som matcher den molekylære biomarkøren i deres svulster. Kreftceller er mer mottakelige for behandling i tidligere behandlingslinjer, og det er derfor sannsynlig at pasienter vil ha større nytte om effektiv behandling blir forsøkt tidligere i sykdomsforløpet. Dette vil nå bli undersøkt nærmere i MATRIX-RARE.

MATRIX-RARE fokuserer på undergrupper av pasienter med sjeldne og aggressive kreftformer og der man fra IMPRESS-Norway har sett at pasientene kan ha nytte av presisjonsonkologi. Eksepmpler på sjeldne krefttyper er anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen, spyttkjertelkarsinom, glioblastoma multiforme, gallegangskreft og tynntarmskreft.

Forskningsprosjektet med tildeling fra Kreftforeningen, vil også fokusere på biomarkører da flere robuste prediktive biomarkører er avgjørende for å kunne utvikle presisjonsmedisin innen kreft videre.

«Vi er svært takknemlige for tildelingen til MATRIX-RARE studien. De åtte millionene fra Kreftforeningen bidrar til at vi nå kan tilby pasienter med sjeldne og alvorlige kreftdiagnoser en mulighet til å få utprøvende behandling tidligere i sykdomsforløpet» Nasjonal PI i MATRIX-RARE Åslaug Helland, senterleder i MATRIX.

Blokkering av regulatoriske T-celler for å gjenopprette kroppens eget immunforsvar mot kreft

Dette prosjektet som ledes av Kjetil Taskén og nå tildeles 8millioner kroner over 3 år, tar sikte på å undersøke nærmere hvordan regulatoriske T celler, viktige regulatorer i vårt naturlige immunforsvar, hemmer effektor T-celler og hvordan disse cellene kan utnyttes av kreftsvulsten til å gå under radaren til kroppens eget immunforsvar og slik omgå anti-tumorimmunitet.

Forskningsgruppen til Taskén har utviklet metoder for å skru av og på regulatoriske T celler, og de har også metoder for å lete etter og finner legemiddellignende substanser som påvirker aktivering og funksjonen av disse spesifikke suppressor-cellene. Disse substansene vil nå bli brukt som verktøy for å lære mer om funksjonen til de regulatoriske T cellene, karakterisere gen-signaturene deres samt undersøke hvordan regulatoriske T celler (Tregs) omgår immunsystemet ved kreft.

Verktøyene vil også bli brukt diagnostisk til å finne de pasientene der aktivering av regulatoriske T celler fører til vekst av svulsten, noe som vil foregå i regi av MATRIX. Videre vil nye Treg-hemmende substanser som kan være mulige legemidler, bli utviklet, og deres effekt vil bli testet først i dyremodeller og deretter i pasientprøver.

Hovedmålet med dette translasjonelle prosjeket er først og fremst å forstå de undertrykkende mekanismene til regulatoriske T celler og hvordan disse cellene fungerer både ved normal immunregulering og ved tumorimmun-unnvikelse. I tillegg vil prosjektet utvikle metoder for å påvirke helt spesifikke Treg-funksjoner. Det langsiktige målet er å kunne kommersialisere en Treg-modulator som en ny presisjonsimmunologisk behandlingsstrategi.

«Prosjektet handler om måter å skru på immunaktiviteten mot svulster ved å ta av bremsene i kroppens eget immunsystem - noe som kan resultere i ny diagnostikk og til behandling som kan brukes sammen med annen immunterapi. Jeg er veldig glad for støtten fra Kreftforeningen til dette spennende prosjektet», sier prosjektleder Kjetil Taskén, leder for Institutt for kreftforskning, OUS.

 

Vi ser frem til å følge begge disse ambisiøse prosjektene i årene som kommer!

gir i 2024 210 millioner kroner til 27 nye forskningsprosjekter. To av disse er tilknyttet MATRIX.

Learn more >

Bildegalleri

No items found.